Avui, 16 de maig, celebrem el Dia Internacional de la Celiaquia.
L'Ajuntament de Cabrera de Mar s'uneix a la commemoració d'aquest dia, juntament amb l'Associació de Celíacs de Catalunya, contribuint a la sensibilització i conscienciació de la ciutadania sobre aquesta malaltia.
La celiaquia és una reacció, determinada per predisposició genètica, a la ingesta de gluten, una proteïna present en diversos cereals com el blat, el sègol, l'ordi, la civada o l'espelta, entre d'altres. Aquesta reacció provoca danys a l'intestí prim, afectant la capacitat de l'organisme per absorbir nutrients essencials dels aliments, com ara proteïnes, carbohidrats, greixos, sals minerals i vitamines.
En aquest dia, es duen a terme diverses activitats arreu del món per conscienciar a institucions, polítics, professionals de la salut i a la societat en general sobre la realitat de qui pateix aquesta condició. Segons estudis recents, aquesta malaltia afecta aproximadament a 1 de cada 100 persones, sent considerada una de les malalties cròniques intestinals més comunes.
L'Associació de Celíacs de Catalunya celebra aquest dia amb una jornada festiva, gastronòmica i reivindicativa que reuneix anualment a més de 4.000 persones a Catalunya.
La jornada ofereix l'oportunitat de compartir projectes i avanços en l'atenció de les persones celíaques entre metges, fabricants i restauradors. És un pas fonamental cap a la normalització de la vida diària de les persones celíaques i les seves famílies.
Finalment, és important destacar que aquesta celebració brinda l'oportunitat de mostrar als àmbits polítics, econòmics i socials la força i la importància del col·lectiu celíac.