Can Modolell

Les restes arquitectòniques visibles foren posades al descobert gracies a les excavacions portades a terme per la Secció Arqueològica del Museu de Mataró entre els anys 1974 i 1984, fet pel qual les troballes recuperades es conserven al Museu d’aquesta localitat. La planimetria actual, però, correspon a la intervenció feta el 1999 amb motiu de les obres de construcció del actual sostre i accés del clos arqueològic. La darrera intervenció, feta l’any 2011, va aconseguir trobar el límit nord del conjunt arquitectònic i precisar l’absència d’altres construccions d’època romana en l’entorn del jaciment. Tot i el llarg període d’intervencions, resta encara tot el quadrant NW del jaciment per excavar.

El conjunt monumental corresponen majorment a un temple dedicat al déu Mitra, tot i que han aparegut dedicacions a altres divinitats, com és el cas de Neptú i Silvà. L’estructura arquitectònica d’aquest centre cultual és encara de difícil interpretació, però sabem avui dia que hi ha una primera fase constructiva a inicis del segle I que ja defineix l’eix principal en sentit nord-sud del complex i el seu encaix en el terreny natural, així com l’accés principal mitjançant una escalinata descendent. Durant la segona meitat del segle II es va monumentalitzar tot el conjunt amb la construcció, al corredor central que articula tot l’edifici, d’una volta de canó sustentada per sengles murs amb pilastres encastades, així com també la massissa estructura de forma semicircular, que segurament correspon a la base de sustentació del potent element constructiu que hi havia a la planta superior. La majoria de les troballes sumptuoses, a base d’elements de marbre d’importació, bronze i exvots dedicatoris, corresponen a aquest període cronològic.

Les construccions posteriors, datables entre la meitat del segle V i les primeres dècades del segle VI, semblen no correspondre ja a l’activitat originaria del jaciment, però són de difícil interpretació. El que esta clar és que reaprofiten elements constructius en desús del temple, al temps que mantenen l’ús d’alguns paraments antics. Segurament caldrà interpretar aquest conjunt com part d’una explotació agrícola tardo-antiga.

Algunes de les excavacions practicades ha permès documentar també la continuïtat en l’ocupació del lloc durant l’època medieval, doncs es van trobar alguns murs aïllats, foses i enterraments, els quals s’han volgut relacionar amb l’existència d’una capella dedicada a Sant Joan, esmentada en dos documents del 1025 i 1304.

Darrera actualització: 12.11.2024 | 09:20
Darrera actualització: 12.11.2024 | 09:20